Upplevelser på Uppsala slott

  • Uppsala slott från Botaniska trädgården. Foto: Mia Ulin
  • Spökvandring i Vasaborgen. Foto: Stewen Quigley.
  • Historisk guidning i Vasaborgen. Foto: Vasaborgen.
  • Vigsel i Vasaborgens tornrum. Foto: Mia Ulin.
  • Brudskål på Gräsgården. Foto: Mia Ulin
  • Dukat för bröllopsfest i Vasasalen. Foto: Mia Ulin.
  • Ta en titt över stan från Slottets tak! Foto: Roofwalk Tours.
  • Glädje och service på Café Slottet. Foto: Mia Ulin
  • Teknikåttan, evenemang i Rikssalen. Foto: Mia Ulin.
  • Konferenslunch i Vasasalen. Foto: Mia Ulin.

Plats för viktiga historiska händelser

Uppsala slott började byggas som en försvarsanläggning av Gustav Vasa 1549. Här började Kungen sin Eriksgata, här togs viktiga beslut och här abdikerade Drottning Kristina. Vid tidpunkten för den stora stadsbranden 1702, den största katastrofen i Uppsalas historia, var Uppsala slott ett vackert vitt renässansslott. 1744 bygdes det upp på nytt, förutom de urspungliga delarna som blev en ruin. Idag finns massor av upplevelser att boka och upptäcka i Slottet. Tre olika museer, ett café, tornrum för vigslar, två festsalar och sist men inte minst, Slottstaksvandring med Go Adventure!

Vasaborgen: Historiska läskigheter med kalla kårar

I de gamla ruinerna från 1500-talet av det ursprungliga Uppsala slott kan du höra historiens vingsus. Och finns det verkligen ett slottsspöke? Följ med på en vandring i Uppsalas mörka historia.  Vasaborgen ÄR 300 kvadratmeter ruiner i tre med tak. De bestialiska Sturemorden har begåtts här och i Fogdegårdens källarvalv satt fångarna på livstid. Det sägs också att prinsessan Cecilia Vasa fortfarande vandrar omkring i ruinerna och ställer till otyg.

Historisk visning i Vasaborgens museum. Foto: Vasaborgen

ÖPPET I MUSEET PÅ SOMMAREN

Under sommarmånaderna får du chansen att själv vandra runt i Vasaborgen och lära dig mer om Slottets historia och de som bodde där.

Öppettider: Under sommarlovet har i öppet måndag till söndag 10-18. VISSA LÖRDAGAR KAN VI STÄNGA TIDIGARE PÅ GRUND AV VIGSEL. Se vasaborgen.se eller Facebook för exakta öppettider.

Pris: Vuxna 120 kr. Barn, studerande och pensionärer 60 kr

Reguljära guidningar i museet på sommaren vissa dagar. Se alla tider på Tickster där du också köper biljetter.


Spökvandring i Vasaborgen. Foto: Vasaborgen

Bli vän med spökena på Kulturnatten och Höstlovet

Allmänna spökvandringar på Kulturnatten andra helgen i september och Höstlovet då Slottsspöket öppnar upp till sina gemak. Här varvas historia och fakta med berättelser om ond, bråd död.

För aktuella datum och tider se Tickster där du köper biljetter.>>

PRIS 120 KR per person


Historisk guidning i Vasaborgen. Foto: Vasaborgen.

Boka din egen historiska visning

Självklart kan du också boka en egen visning, året runt! Vasaborgens historiska guide bjuder på en spännande berättelse om makt, mord och myter olik alla andra.

Privata grupper:

Pris Historisk visning: 3000 kr (Max 50 pers)

Pris skolklasser dagtid 2000 kr (Max 30 pers)

För företag och organisationer 5000 kr exkl moms (Max 50 pers)


Spökvandring i Vasaborgen. Foto: Stewen Quigley.

Boka din egen Spökvandring

På vandringen i Vasaborgens ruiner känner du kalla kårar och isande andedräkter. Slottsfrun Maria tar dig med genom historiens hemska händelser. Sturemorden, Slottsspöket Cecilia och Gustav Vasas ande är några av berättelserna du får stifta bekantskap med.

Privata grupper: 5.000 kr (Max 50 pers)

Företag och organisationer: 6000 kr exkl moms (Max 50 pers)


Vigsel i Vasaborgens tornrum. Foto: Mia Ulin.

Gift dig i Vasaborgen

Vill du gifta dig i en speciell miljö, olik alla andra, så ska du välja Vasaborgens tornrum. Kombinera med brudskål på Gräsgården och middag i Vasasalen, Café Slottet. Upp till 100 gäster i vigsellokalen, varav 80 sittande.


Vasasalen redo för bröllopsmiddag. Foto: Mia Ulin.

Middag i Café Slottets Vasasalen

Kombinera din vigsel eller guidade visning i Vasaborgen med middag i Vasasalen! Med plats för 145 gäster, är Vasasalen och caféet som gjorda för mingel, konferens, after work, bröllop och fest. Hur vill du ha ditt bröllop, och vad står på menyn? Cajsa's Kök finns med från första stund, från provsmakning av menyer och hela vägen till genomförandet. Läs mer om festlokaler på Cajsas Kök's webb.
 

Ta en titt på staden från Slottets tak! Foto: Roofwalk Tours.

Vidunderlig utsikt med Slottstaksvandring

Vandring på taket till Uppsala slott tillsammans med guide. Se den fantastiska staden breda ut sig under dig. Helt säkert, men läskigt ändå! Kan kombineras med middag, guidning, teamaktiviteter eller andra upplevelser.

Cajsa's kök driver Café Slottet. Foto: Mia Ulin.

Café Slottet

På Uppsala Slott kan du ta en fika eller äta en lättare måltid i anrik, levande och konstnärlig miljö mitt i hjärtat av staden. På menyn hittar ni bland annat Cajsa´s smörrebröd och Afternoon tea.


Vasaborgen och Fyrishov blir en toppenbra skolresa! Foto: Fyrishov.

Boka Skolresa: Vasaborgen + bad och boende på Fyrishov

Från blodbad till kvällsdopp  - upplev historiska läskigheter i Vasaborgen och bada på Fyrishov. Sov över i Fyrishov mysiga campigstugor. Inklusive middag och frukost.Härlig bankett i Rikssalen. Foto: Mia Ulin.

Guidning i Rikssalen i Uppsala slott

Är du nyfiken på Uppsala slotts Rikssal? Här sker många banketter, konferenser och middagar och här abdikerade Drottning Kristina.

I den mäktiga Rikssalen på Uppsala slott har har många för Sverige viktiga händelser utspelats. Gustav II Adolf fattade år 1629 här beslutet att leda Sverige in i det 30-åriga kriget och här abdikerade Drottning Kristina 1654. Rikssalen kan endast besökas i samband med guidad visning.

Förutom den Rikssalen med angränsande salar och trapphus visas också delar av den magnifika slottskyrka som Johan III lät bygga vid 1500-talets slut. Rester av kyrkans rikt stuckklädda altarvägg finns bevarad.


Drottning Kristina till häst, målning av Sébastien Bourdon från 1653. Foto: Wikipedia.

Uppsala Konstmuseum

Uppsala konstmuseum har funnits i slottet sedan 1995. Museet har tre våningar där man visar äldre måleri ur Uppsala universitets konststudiesamling, keramisk konst från Uppsala Ekeby samt tillfälliga utställningar av samtidskonst. Det finns även en museibutik. Till museets utställningar är en programverksamhet knuten med visningar, föreläsningar, seminarier, lunchprogram och pedagogiska verkstäder.

Dag Hammarkjöld är en av de fredsprofiler som du får veta mer om på Fredens Hus.

Fredens Hus

På Fredens Hus hittar du utställningar om bland annat utsatthet, mänskliga rättigheter och de svenska fredsprofilerna Dag Hammarskjöld, Folke Bernadotte och Raoul Wallenberg.

Fredens Hus skildrar och diskuterar nationellt och internationellt fredsarbete i ett brett perspektiv. Du kan boka guidad tur utanför ordinarie öppettider.